Na regati Melges 24 bomo prihranili 1000 plastenk

V Portorožu se začenja nova sezona evropskega pokala športnih jadrnic Melges 24, ki je že pet let stalnica v koledarju mednarodnega jadralnega združenja. Organizatorji regate bomo prireditvi letos dali tudi zeleno noto z mobilno vodno postajo Rižanskega vodovoda, namenjeno samooskrbi 160-ih članov posadk in njihovih spremljevalcev.

Piranski zaliv bo konec tedna gostil prvo etapo evropskega pokala razreda Melges 24, ki se bo za 32 ekip iz 11. držav začela s prijavami in obveznim tehtanjem moštev. Preostali del programa bo potekal na regatnem polju med Portorožem in Piranom ter njuno slikovito kuliso dopolnil s pisanimi jadri. “Na sporedu imamo devet preizkušenj. Vreme nas v začetku aprila še nikoli ni pustilo na cedilu in tudi tokrat so napovedi obetavne, kar je eden od poglavitnih razlogov, da se jadralci radi vračajo k nam," je množične udeležbe zadovoljen vodja oranizacijskega odbora Branko Parunov.

Na seznamu prijavljenih je večina stalnih obiskovalcev, približno petina pa novih imen, ki v obmorsko turistično prestolnico prihaja z enim samim ciljem.

“Zanimanje je veliko, ker bomo drugo leto tukaj gostili evropsko prvenstvo. Letošnja regata jim bo služila kot generalka, koristila pa bo tudi nam pri odkrivanju in odpravljanju morebitnih pomanjkljivosti," pravi glavni koordintor dogodka, ki se je v preteklih sezonah kot zunanji opazovalec seznanil s spektrom aktivnosti, potrebnih za realizacijo tovrstnega tekmovanja.

Slednji si poleg naštetega prizadeva dogodek osmisliti tudi z vpeljavo trajnostnih praks in sistemskega spreminjanja navad sodelujočih, zlasti na področju varstva okolja. V ta namen so se vodilni možje z Rižanskim vodovodom dogovorili za postavitev mobilne vodne postaje na osrednji ploščadi Marine Portorož, kjer se bo 160 športnikov ves konec tedna samooskrbovalo s pitno vodo in na ta način znatno zmanjšalo obremenitev okolja, saj bodo prihranili približno 1000 plastenk, iz katerih bi se 160 tekmovalcev sicer odžejalo na morju.