Ob jubileju naznanili kandidaturo za EP

Portorož bo ta konec tedna gostil drugo etapo evropkega pokala za jadrnice Melges 24, ki se kot lastovice vračajo v slovenske vode že deset let. Ker je jata na morju pred Piranom vsako pomlad večja, so se organizatorji tekmovanja novembra odločili kandidirati za evropsko prvenstvo 2020.

“Pogum smo zbirali tri sezone. K temu so nas nagovarjali tekmovalci, mednarodna zveza in Marina Portorož, brez katere si ne bi upali v tako velik projekt," je o smelih ambicijah Jahtnega kluba Marina Portorož dejal idejni oče dogodka Branko Parunov.

“Imamo vso potrebno infrastrukturo ter številne organizacijske izkušnje, zato ovir za uspeh kandidature ne vidim. Naš edini protikandidat je Italija, toda zahodnim sosedom je bila zaupana že letošnja organizacija prvenstva stare celine, prihodnje poletje pa bo na Sardiniji potekalo še svetovno prvenstvo," je argumente v prid Portoroža naštel Parunov.

Na pobudo slednjega je bilo tekmovanje 24-čeveljskih monotipov v Portorožu prvič izpeljano leta 2008, ko se je na regatnem polju pomerilo 8 posadk iz Slovenije in Češke. Druga pomembnejša prelomnica se je zgodila pred štirimi leti z vključitvijo regate v cikel evropskega pokala, vrhunec destletnega delovanja pa je prireditev dosegla lani z rekordno udeležbo 33 ekip iz 15. držav.

Ta konec tedna jih bomo na morski areni lahko spremljali 26 iz 11. držav, vključno z dvema slovenskima sestavama. Krmilo Atene bo sukal izkušeni Jure Jerkovič, čigar najboljši rezultat je 8. mesto iz leta 2014, za točke evropskega pokala pa se bo potegoval še Aleš Zupanc na krovu Little big man-a. 

Jadralske obračune si bo na morju mogoče ogledati brezplačno ob predhodni najavi na melges24@ycmp.eu ali s kopnega vzdolž portoroške rive. Program se bo začel danes s tremi uvodnimi plovi, jutri jih bodo poskusili izpeljati štiri ter v nedeljo finalna dva.