Portorož izbran za gostitelja EP razreda Melges 24

Prva kandidatura YCMP za evropsko prvenstvo razreda Melges 24 se je izšla po željah Slovencev. Piranski zaliv bo regato s približno 400 tekmovalci gostil med 21. in 28. avgustom 2020.

Delegati Jadralnega kluba Marina Portorož so na letnem kongresu razreda Melges 24 v Španiji predstavili kandidaturi za SP 2021 in EP 2020 ter v dogovoru z danskimi in italijanskimi protikandidati dobili organizacijo slednjega. “Potegovali smo se za obe prireditvi, toda zaradi negotovih razmer v portoroški marini težko karkoli načrtujemo tri leta vnaprej. S tekmeci smo se zato dogovorili, da jim prepustimo SP 2021, oni pa nam EP 2020," je potek izbora pojasnil vodja projekta Branko Parunov.

Ta je v minulih sezonah kot zunanji opazovalec spremljal zahtevnost organizacije na prvenstvih v Italiji in Madžarskem, kjer se je seznanil s spektrom aktivnosti, potrebnih za realizacijo tovrstnega tekmovanja. “Prišlo bo med 70 in 90 jadrnic, kar bo velik logistični zalogaj. Treba jim bo zagotoviti celoten hangar, veliko ploščad, storitve varovanja, gostinsko ponudbo ter zadostne nastanitve kapacitete. Večina tega ne bi smela biti problem, saj ima marina vso potrebno infrastrukturo, a konec avgusta je pri nas glavna sezona, zato se bo potrebno dobro organizirati," je dejal koordinator dogodka, ki ga najmanj skrbijo človeški viri. “Kadrovsko smo dobro pripravljeni, saj imamo izkušeno ekipo, okrepiti pa bo treba floto čolnov za merilce in sodnike, pri čemer računamo na pomoč sosednjih klubov" je ključne izzive izpostavil Parunov.

2019 bo premiera ponovno pripadla YCMP

Tekmovanje 24-čeveljskih monotipov je bilo v Portorožu prvič izpeljano leta 2008, ko se je na regatnem polju pomerilo 8 posadk iz Slovenije in Češke. Druga pomembnejša prelomnica se je zgodila pred štirimi leti z vključitvijo regate v cikel evropskega pokala, vrhunec destletnega delovanja pa je prireditev dosegla lani z rekordno udeležbo 33 ekip iz 15. držav.

“Prihodnjo pomlad bomo floto 24-čeveljskih regatnikov gostili med 5. in 7. aprilom. Predvidevamo, da bo zanimanje veliko, kar bo koristilo tudi nam. To bo dobra generalka za odkrivanje morebitnih pomanjkljivosti ter priložnost, da za udeležbo na EP navdušimo še marsikoga," se množičnega obiska v naslednjih dveh letih veseli predsenik JK Marina Portorož David Bartol, ki je prepričan, da je Portorož zaradi vsakoletne otvoritvene tekme evropskega pokala razreda Melges 24 takorekoč pripravljen.